Studier i gungstolsterapi visar konkreta resultat.

Den amerikanska tidskriften American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias® riktar sig mot fackfolk med kunskaper inom Alzheimers, demens och klinisk depression. Speciellt läkare, sjuksköterskor, psykiatriker, administratörer och andra specialister som hanterar personer med demenssjukdom och deras anhöriga.

Studien genomfördes under två år på ett vårdhem som specialiserat sig på demensvård för äldre personer. Deltagarna var mellan 72 och 95 år gamla. De delades upp i olika studiegrupper efter bestämda kriterier som diagnostiserad demens, boende på hemmet i minst tio veckor, stabilt tillstånd och lusten att delta och sitta i en gungstol.

Studier i gungstolsterapi visade konkreta resultat med ökad trivsel och välbefinnande hos personer som drabbats av demens.

 

Förbättrad livskvalitet utan medicinering

Studien visar att man upplevde att individen efter gungning var mindre rädd, mindre deprimerad och i bättre balans. Gungstolsterapi har alltså visat sig vara en lovande, innovativ metod som förbättrar livskvaliteten för vårdtagare utan att behöva använda medicin. Den aktuella undersökningen visar att äldrevården kan införa gungstol med gott samvete. Användandet av gungstolen är säkert och praktiskt och erbjuder både avslappning samt mentalt och fysiskt stöd.

 

Nöjda vårdtagare ger nöjda anställda

Jenny testar ErgoNova Gungstolen

Jenny Ström fick som vuxen diagnoserna AD/HD och Asperger syndrom. Hon driver ett eget företag och arbetar för att förbättra kunskaperna kring neuropsykiatriska diagnoser och hjälpmedel.

”Jag har använt mig av gungstolen nästan varje dag, medan jag har haft möjlighet. Jag älskar den! Och jag är inte ensam: jag är imponerad över vidden av människor som verkligen gillar denna stol.”

Här kan du läsa hela utvärderingen

 

Stiftelsen Silviahemmet

Silviahemmets personal, flera kursdeltagare och andra gäster har fått pröva stolen och tycker vaggandet ger en behaglig och avslappnande känsla.

Mer info finns på Silviahemmets hemsida

Gå tillbaka