Jan Rønhoff, 52 år. Han diagnostiserades med nervsjukdomen ALS som 48-åring. Han har en RotoBed®Free med automatisk vridfunktion.

Jag har sprungit och cyklat och arbetat som bonde i många år. Nu kan jag bara stå upp under några sekunder utan stöd. Jag försöker fokusera på de positiva sakerna och händelserna i stället för att ödsla kraft på de negativa, och sängen varit en otrolig hjälp där.

När man har ALS vet man att det bara blir värre, och om jag tänker negativa tankar eller är frustrerad så eskalerar sjukdomen. Innan jag fick RotoFlex var det en kamp att stiga upp och komma i säng. Jag fick anstränga mig mycket och blev ofta frustrerad.Nu är det lekande lätt och så behagligt att jag nästan kan sova under tiden. Det är ett hjälpmedel som gör att jag klarar att komma ur sängen och att jag faktiskt har lust att stiga upp.

Sängen är dessutom skön och påminner om en vanlig säng. En vanlig sjukhussäng är så opersonlig. Det har stor betydelse för mig. Den psykologiska effekten av friheten i att kunna klara sig själv är stor. Kommunen sparar också pengar, för utan sängen hade jag behövt hjälp minst fyra gånger om dygnet. Nu har jag en timmes städning var fjortonde dag.

Gå tillbaka