Tre bristtillstånd
Tre bidragande orsaker till stress är brist på egenkontroll, brist på stöd från omgivningen och brist på mening med det vi gör. Det är många som försöker fylla ut tomheten de känner i sina liv med mer och mer arbete.
Nödvändigt och naturligt
Stress är kroppens reaktion på varje krav som ställs på den och är något helt nödvändigt och naturligt. Vi reagerar olika på dessa krav. Utåt märks det snabbt genom att vi omedvetet t ex drar upp axlarna, rynkar pannan och biter ihop käkarna. Eller kanske får vi en klump i halsen, en knut i magen eller känner ett tryck över bröstet.
Stress i sig själv inte är skadligt, så länge den drabbade bara har en känsla av att kunna ändra på situationen, alltså har en viss kontroll över det som sker.
Gammal reaktion
Det som händer i kroppen vid de här reaktionerna hände också för många miljoner år sedan hos våra människoliknande förfäder. Då var de här mekanismerna mycket ändamålsenliga, livet var beroende av förmågan att snabbt och med kraft reagera på en fara. De förberedde kroppen för kamp eller flykt.
Idag utsätts vi sällan för påtagliga fysiska faror. Ändå är kroppens alarmsystem aktivare än någonsin. Hjärnan skiljer nämligen inte mellan verkliga fysiska eller inbillade faror. Alarmsystemen aktiveras även av känslomässiga reaktioner, som när du känner dig hotad, upprörd, rädd eller misslyckad. En jobbig dag på kontoret, ett gräl, en anställningsintervju eller mötet med en ilsken hund − allt producerar samma fysiologiska reaktioner.
Så påverkar stress din hjärna
Den här videon som DN har publicerat visar vad som händer i kroppen och hur hjärnan påverkas av stress.