Tre bristtillstånd

Tre bidragande orsaker till stress är brist på egenkontroll, brist på stöd från omgivningen och brist på mening med det vi gör. Det är många som försöker fylla ut tomheten de känner i sina liv med mer och mer arbete.

 

Nödvändigt och naturligt

Stress är kroppens reaktion på varje krav som ställs på den och är något helt nödvändigt och naturligt. Vi reagerar olika på dessa krav. Utåt märks det snabbt genom att vi omedvetet t ex drar upp axlarna, rynkar pannan och biter ihop käkarna. Eller kanske får vi en klump i halsen, en knut i magen eller känner ett tryck över bröstet.
Stress i sig själv inte är skadligt, så länge den drabbade bara har en känsla av att kunna ändra på situationen, alltså har en viss kontroll över det som sker.

 

Gammal reaktion

Det som händer i kroppen vid de här reaktionerna hände också för många miljoner år sedan hos våra människoliknande förfäder. Då var de här mekanismerna mycket ändamålsenliga, livet var beroende av förmågan att snabbt och med kraft reagera på en fara. De förberedde kroppen för kamp eller flykt.
Idag utsätts vi sällan för påtagliga fysiska faror. Ändå är kroppens alarmsystem aktivare än någonsin. Hjärnan skiljer nämligen inte mellan verkliga fysiska eller inbillade faror. Alarmsystemen aktiveras även av känslomässiga reaktioner, som när du känner dig hotad, upprörd, rädd eller misslyckad. En jobbig dag på kontoret, ett gräl, en anställningsintervju eller mötet med en ilsken hund − allt producerar samma fysiologiska reaktioner.

 

Så påverkar stress din hjärna

Den här videon som DN har publicerat visar vad som händer i kroppen och hur hjärnan påverkas av stress.

Positiv stress

Du får inte lura dig att tro att en stressfri tillvaro skulle vara lyckan. Då har du glömt den positiva stressen. Den positiva stressen är livsnödvändig och den ökar din prestationsförmåga. Du arbetar som bäst när du är stimulerad och ivrig, inte när du är uttråkad och känner dig begränsad. Positiv stress är svaret på krav som känns inspirerande, som du behärskar och utvecklas av – krav som inte känns alltför påtvingade. Positiv stress gör dig kreativ och konstruktiv. Den negativa stressen är däremot förlamande och destruktiv.

 

Negativ stress

Negativ stress känner du när du inte har förmåga att uppfylla de krav som kommer inifrån dig själv och/eller de krav och förväntningar omgivningen ställer på dig. Då är det lätt att känna sig otillräcklig och hotad både fysiskt och psykiskt. Upprepas det här ofta påverkas du till slut på ett olyckligt sätt.
Skadlig stress går också att förebygga. Men det kräver att du ser över hela din livssituation. Att inte tappa intresset för andra saker, fortsätta att umgås med familj och vänner, ger dig själv tid att tänka.
Grundläggande vid stresshantering är att inse att stress inte orsakas av problemen i sig. Det är din attityd, din tolkning av det som händer som är svaret på frågan om du ska bli stressad eller inte. Det handlar om att antingen förändra situationen eller ändra sin inställning till den.

 

Hur stressad är du?

Behöver du göra något åt din livssituation? Svaret på frågan kan du få genom att göra stresstestet. Det tar dig till Eva Johanssons hemsida och öppnas i ett nytt fönster.

Stresstest 

Gå tillbaka